Cum sa planifici bugetul familiei si bugetul personal

Print Friendly and PDF

Ca orice buget, si bugetul familiei si cel personal are scopul de a te ajuta sa-ti administrezi mai bine resursele financiare, si mai important, de a te ajuta sa identifici domeniile in care poti economisi. Bugetul are doua componente importante: venituri si cheltuieli. Planificarea bugetului presupune cunoasterea si evaluarea tuturor resurselor de venituri si a tuturor potentialelor cheltuieli si echilibrarea cele doua componente.

Instrumente

Poti sa-ti planifici bugetul familial sau cel personal folosind un pix, un caiet si un calculator sau poti folosi direct programul Excel sau orice alt program de calcul.

Venituri

In prima coloana trece toate sursele de venit: personale (in cazul in care planifici bugetul tau personal) sau familiale (in cazul in care e vorba de bugetul familiei): veniturile fiecarui membru al familiei care contribuie la veniturile casei si orice alte surse de venit (alocatiile copiilor, preme, venituri din alte activitati etc.). In a doua coloana trece valorile pentru fiecare sursa de venit.

Cheltuieli

Sub venituri fa o lista cu toate categoriile de cheltuieli personale/familiale. In general este vorba despre cheltuieli fixe: chirie, credite, utilitati (gaz, apa, electricitate, internet), asigurari, etc. si cheltuieli variabile: transport in comun/combustibil pentru masina, haine, petrecerea timpului liber, vacante etc. Ai grija sa inregistrezi fiecare cheltuiala cu periodicitatea specifica: lunar, trimestriala, anual.

Economisirea

Stabileste-ti prioritatile, cheltuielile cele mai importante pentru tine sau/ si familia ta. Gandeste-te bine inainte de a include o cheltuiala noua pe lista. Evalueaza fiecare cheltuiala pentru a vedea unde poti gasi solutii de economisire. Stabileste-ti obiective de economisire: o casa, o masina, concediul, pensie, bani pentru zile negre. Obiectivul de economisire este cel care te va ajuta sa tii bugetul in frau.mg md uroxatral web
Aloca o suma in cadrul cheltuielilor pentru situatii de urgenta sau ca rezerva.
Noteaza-ti toate cheltuielile, te va ajuta sa vezi exact pe ce cheltui banii si unde poti economisi.

Imagini:

Comenteaza articolul

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

HTML tags are not allowed.