Cum se pun lentilele de contact

Print Friendly and PDF

cum sa-ti pui corect lentilele de contact
Lentilele de contact
reprezinta o alternativa moderna si accesibila la traditionalii ochelari. Fie ca sunt pentru vedere deci cu dioptrii si achizitionate la recomandarea medicului, fie ca sunt cumparate doar pentru culoare, aplicarea lor corecta asigura protejarea sanatatii ochilor si confort in utilizare. Aplicarea lentilelor de contact poate parea dificila la inceput, dar va deveni o obisnuinta respectand cateva indicatii clare.

Ai nevoie de:

  • Apa si sapun
  • Prosop
  • Lentile de contact
  • Suport pentru lentile de contact
  • Solutie de curatat lentilele
  • Oglinda

Pasul 1: Spala-te pe maini

Foloseste apa si sapun si spala-te foarte bine pe maini. Sterge-te cu un prosop curat care nu lasa scame. Ideal este sa lasi mainile sa se usuce pentru a fi sigura ca nu ai nici o scama pe ele. Poti inlocui apa si sapunul cu solutie de curatare uscata a mainilor.

Pasul 2: Pregateste lentilele

Aseaza-te in fata unei mese cu oglinda sau in fata chiuvetei. In cel de-al doilea caz pune dopul la chiuveta pentru a evita pierderea lentilei in cazul in care cade in chiuveta. Dezinfecteaza zona in care vei lucra cu lentilele. Deschide incet suportul lentilelor pentru a evitarea scaparea lor pe jos. Ia fiecare lentila pe rand pe degetul aratator si verifica in lumina daca ambele sunt curate. In caz contrar curata-le cu solutie si abia apoi incepe aplicarea.

Pasul 3: Pune lentilele

Ia prima lentila cu buricul degetului aratator de la mana dreapta (daca esti stangace foloseste mana stanga pentru aceasta operatie). Verifica daca este cu partea care trebuie in sus (marginile trebuie sa fie ridicate in sus). Cu degetul mijlociu de la mana stanga (dreapta daca esti stangace) tine pleoapa de jos a ochiului drept si cu degetul aratator pleoapa de sus tragand usor pentru a tine ochiul cat mai deschis. Uita-te inspre stanga si aplica usor lentila pe albul ochiului, catre coada ochiului astfel incat sa nu o pozitionezi direct pe pupila.

Daca nu se dezlipeste de pe deget tine lentila pe ochi si misca usor in sus si in jos pana se dezlipeste de deget si ramane pe ochi. Muta privirea in partea dreapta, apoi uita-te in sus si in jos si clipeste de cateva ori, pana cand lentila se aseaza complet si corect pe pupila.

Este normal ca in primele secunde sa simti o usoara iritare. Daca persista inchide ochiul, pune buricul degetului aratator pe pleoapa in dreptul pupilei si fa cateva miscari circulare usoare. Este posibil ca senzatia de iritare sa fie determinata de pozitionarea gresita a lentilei pe pupila iar miscarile circulare au rolul de a o aseza corect. Daca iritatia persista, scoate lentila, spal-o cu solutie de curatat lentilele si aplic-o din nou. Repeta procedura cu cealalta lentila.

Te sfatuim:

Pastreaza curate lentilele si suportul lor. Aplica lentilele inainte sa te machiezi si scoate-le inainte sa te demachiezi.
Nu le folosi la piscina.
Daca simti ca iti obosesc ochii foloseste picaturi de ochi speciale pentru purtatorii de lentile.

Surse de informatii:

http://www.bestoptic.ro

http://www.lentilecontact.ro

Comenteaza articolul

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

HTML tags are not allowed.