Cum sa faci o lista de tip drop-down in Excel

Print Friendly and PDF

Daca lucrezi destul de mult timp in Excel, la un moment vei ajunge la concluzia ca ai nevoie sa faci o lista drop-down. O  astfel de lista se foloseste atunci cand pe o anumita coloana introduci in mod repetat aproximativ aceleasi 5, 10, 15 valori si ti-ar fi mult mai usor sa le alegi dintr-o lista. Cum se face o astfel de lista? Foarte simplu, in doar cativa pasi.

Pasul 1: Creeaza lista de optiuni

Intr-o foaie (Sheet) separata fata de cea in care vrei sa introduci datele, scrie pe o coloana datele din care vrei sa fie formata lista. Gaseste casuta in care vei denumi lista – este spatiul alb din bara de sus, stanga, sub butoanele Paste, Cut, Copy, Format Painter. In acest moment acolo scrie datele celulei in care te afli (de ex. B7, C2 etc.). Da click in acel spatiu si scrie numele pe care vrei sa il dai listei. Daca e format din doua cuvinte foloseste underline ( _ ) intre ele si nu spatiu. Dupa ce ai scris numele, apasa Enter.

Pasul 2: Creeaza lista drop-down

Intoarce-te in pagina (sheet-ul) in care vrei sa creezi lista drop-down. Plaseaza cursorul in prima celula de pe coloana unde vei introduce datele din lista (sub denumirea campului respectiv). Din meniu, selecteaza Data, apoi Data Validation si din nou Data Validation… In fereastra Settings la Validation Criteria – Allow: selecteaza List. Se va activa o casuta cu numele de Source. In spatiul alocat scrie numele listei pe care ai definit-o anterior precedat de semnul =. Apoi OK. Ai creat lista.

Pasul 3: Copie lista pe toata coloana

Pentru a folosi lista drop-down pe mai multe randuri, selecteaza celula pentru care tocmai ai creat-o si muta cursorul in coltul dreapta jos al celulei pana cand se transforma intr-un semn + simplu, fara sageti. www.cuidei.ro.ebozavr.com Click stanga si trage in jos cate randuri ai nevoie.

Modificare continut lista

Daca intre timp ti-ai dat seama ca vrei sa mai adaugi una sau mai multe valori in lista de optiuni sau sa mai elimini, poti face asta in pagina in care ai definit numele listei. Adauga noile valori in continuarea celor deja existente sau intercalat daca ai nevoie de o alta ordine. Mergi apoi in meniu la Formulas, Name Manager. Selecteaza lista dintre cele afisate in fereastra. Da click pe Edit. In fereastra Edit Name da click pe butonul colorat din dreptul campului Refers to:. Selecteaza din pagina toate valorile pe care vrei sa le contina lista. Click pe butonul colorat, OK si Close.

Stergere lista

Pentru a sterge lista drop-down din dreptul unei celule, selecteaza celula si mergi apoi in Data, Data Validation, din nou Data Validation… si in fereastra Settings da click pe Clear All si apoi OK.

Surse de informatii:

office.microsoft.com
spreadsheets.about.com
mrexcel.com

Comenteaza articolul

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

HTML tags are not allowed.