Cum sa faci paine de casa la cuptor

Print Friendly and PDF

Felii de paine de casaFie ca am crescut la tara sau la oras, mirosul panii proaspete si calde este unul care ne aduce tuturor aminte de clipe frumoase petrecute cu persoane dragi.  Sarbatorile de iarna sunt un bun prilej pentru a reinvia reteta traditionala si a pune pe masa painea buna si sanatoasa facuta in casa, fara adaosuri artificiale. Iata cum o poti prepara in cativa pasi simpli.

Ai nevoie de:

  • 1 kg faina alba
  • 600ml apa
  • 1 cubulet de drojdie
  • 1 lingurita de sare
  • 1 lingurita de zahar

Pasul 1: Pregateste maiaua

Cerne jumatate din faina intr-un vas. Adauga drojdia si doua cesti de apa calda. Amesteca pana se omogenizeaza. Pudreaza cu putin faina pe deasupra, acopera maiaua obtinuta cu un prosop curat si lasa la dospit intr-un loc cald timp de 1 ½ – 2 ore.

Pasul 2: Framanta painea

Pune restul fainii intr-un castron mare. Adauga maiaua peste ea. Intr-o ceasca pune foarte put ina apa calduta in care dizolva sarea. Adauga sarea dizolvata. Framanta 20-25 de minute,  pana cand nu se mai lipeste de mainile tale. Pune din nou un prosop curat deasupra vasului si lasa aluatul sa dospeasca timp de 30-35 de minute la loc cald.

Pasul 3: Pregateste painile

Atunci cand aluatul si-a marit volumul de 2-3 ori, ia-l din vas si aseaza-l pe o planseta presarata cu faina. Taie aluatul in atatea bucati cate paini vrei sa faci. Modeleaza-le rotund sau pe lung in functie de forma pe care vrei sa o aiba painea. Acopera painile astfel modelate cu un prosop si lasa-le sa creasca inca 30-35 de minute.

Pasul 4: Pune painea la copt

Unge tava de la aragaz cu putin ulei. Pune bucatile de aluat in tava lasand spatiu intre ele pentru a avea loc sa mai creasca. Unge aluatul cu apa si faina. Introdu tava in cuptorul incins. Se lasa la copt aproximativ 30 de minute. Dupa coacere unge painile cu apa indulcita.

Te sfatuim:

Este bine ca in primele minute ale coacerii, in cuptor sa fie aburi, motiv pentru care iti recomandam sa pui un castron sau o oala mica cu apa in cuptor cat il lasi la incins pentru a obtine aburi.
O vei scoate din cuptor  atunci cand introduce painea la copt.
Daca vrei sa coci painea in forme, unge-le cu ulei si lasa aluatul la dospit in forme timp de 25-30 de minute.
Pentru painea coapta in forme aluatul trebuie sa fie mai moale, prin urmare pune 100 de ml de apa in plus in compozitiei. Si timpul de coacere trebuie sa fie mai mare cu 10 minute.

Imagini:

http://www.photoxpress.com/

Surse de informatii:

http://www.reteteculinare.ro
http://www.bucatar.net


Comenteaza articolul

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

HTML tags are not allowed.