Cum sa faci o mini-gradina de plante aromatice

Print Friendly and PDF

Iti doresti sa folosesti condimente sau plante aromatice proaspete (oregano, busuioc, coriandru, salvie, menta, rozmarin, maghiran si altele) la  prepararea mancarurilor tale preferate sau in scopuri terapeutice? Acest lucru nu e greu deloc, nu solicita foarte mult timp, ba mai mult, chiar poate deveni un hobby pe termen lung.

In acest mod te vei bucura de prospetimea si aromele lor intense, dar si de efectele benefice ale acestor plante aromatice. Vezi care sunt pasii!

Putina cercetare este necesara

Pentru inceput trebuie sa decizi daca le vei cultiva din seminte sau, mai simplu, vei cumpara o planta deja crescuta (butasi) din comert; le poti gasi in magazine precum Carrefour, Kaufland sau magazine specializate.

Unele din cele mai populare plante aromatice de interior sunt: oregano, busuiocul, coriandrul, salvia, menta, sovarvul, rozmarinul, maghiranul, patrunjelul si cimbrul. Trebuie sa stii ca fiecare dintre aceste plante au nevoi individuale. Unele necesita mai multa apa, altele prefera lumina directa, iar altele se adapteaza usor diferitelor medii.

Lumina

Lumina este unul din elementele esentiale pentru cresterea plantelor aromatice. Cele mai multe au nevoie de lumina cateva ore pe zi si aer curat.

Testeaza! Aseaza plantele in diferite zone ale casei pentru a vedea cum reactioneaza (balcon, bucatarie, living). De exemplu, busuiocul prefera caldura si lumina directa a soarelui, in timp ce coriandrul se adapteaza usor in medii diferite.

Apa

Atentie! Udarea acestor plante se face cu apa statuta. Umple cu apa o sticla de plastic si uda plantele abia dupa 24 de ore.

Nu le uda in exces. Documenteaza-te care este frecventa si cantitatea potrivita pentru fiecare. Pentru a evita apa in exces poti face o gaura pentru drenaj pe fundul ghiveciului sau recipientului in care sunt crescute, daca nu exista deja.

Pamantul

Plantele aromatice prefera pamantul mai nisipos. Nu folosi ingrasaminte. Singura exceptie este busuiocul care prefera pamantul mai gras. Daca ai achizitionat din comert butasi, recipientul este de cele mai multe ori provizoriu si va trebui sa il schimbi pentru ca planta sa poate creste in continuare.

Aici poti deveni creativ. Poti utiliza jardinere, ghivece din comert sau alte recipiente pe care le ai in casa si in acest fel poti obtine o decoratiune frumoasa si proaspata pentru camera in care le tii.

Utilizare

Bucura-te de rezultatele muncii tale!

Foloseste plantele tale aromatice in locul celor uscate achizitionate din comert. Busuiocul este folosit in multe mancaruri mediteraneene (salate, mancaruri pe baza de peste), oregano are efecte terapeutice, stimuland functia vezicii biliare si este folosit la prepararea retetelor de pizza, paste, supe si carne.

Rozmarinul are o aroma foarte puternica si este folosit pentru condimentarea diferitelor tipuri de carne. Ca efect terapeutic ajuta la digestie si este folosit la tratarea reumatismului. De asemenea, stimuleaza si intareste sistemul nervos. Maghiranul ajuta la digestie si se foloseste la supe, cartofi si pentru condimentarea diferitelor tipuri de carne.

Te sfatuim:

Animalele de companie pot fi o adevarata amenintare pentru mica ta gradina de plante aromatice. Urmareste-le comportamentul si scapa de amenintare inca de la primele semne de interes crescut.
Fii atent la insecte si infectii. Primele semne sunt frunzele palide si evident, aparitia insectelor. Un alt semn ca planta este in pericol este oprirea din crestere. Asigurate ca ghiveciul sau recipientul este suficient de mare sau ca nu au aparut alte probleme.
Foloseste un jurnal pentru ingrijirea plantelor tale. Noteaza schimbarile care apar sau pe care le faci: schimbarea pamantului, fertilizarea, frecventa cu care le uzi.

Urmareste-le! Plantele „vorbesc” si te anunta cand ceva nu este in regula.

Imagini:

flickr.com/

Surse de informatii:

herbgardening.com/
magnolia.ro/
feminin.netul.ro/

 

 

 

 

Comenteaza articolul

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

HTML tags are not allowed.