Reteta de sfinti (de post)

Print Friendly and PDF

Obiceiul spune ca de 9 Martie barbatii beau 40 de pahare si femeile gatesc 40 de mucenici (sfinti). Facuti dintr-un aluat dulce, in binecunoscuta forma de 8, de post sau nu, sfintii sunt un preparat traditional de care avem parte in fiecare primavara. Iata mai jos cum poti pregati varianta de post.

Ai nevoie de:

  • 500 gr faina de grau
  • 1 plic de drojdie uscata
  • 450 ml de apa calduta
  • 1 lingurita de sare
  • 6 linguri de zahar
  • 4 linguri de ulei
  • 1 esenta de rom
  • miere de albine
  • miez de nuca macinat

Pasul 1: Framanta aluatul

Pune intr-un castron faina, drojdia, sarea si 1 lingura de zahar. Masoara 250 ml de apa calduta (1 cana) si toarna incet peste aluat in timp ca il framanti pana obtii un aluat potrivit de moale. Framanta aluatul pana incepe sa faca besici si apoi adauga uleiul si framanta pana cand aluatul incepe sa se desprinda de pe maini.

Pasul 2: Lasa aluatul la dospit

Acopera castronul cu o folie alimentara sau un prosop curat si lasa-l la dospit intr-un loc cald.

Pasul 3: Pregateste sfintii

Imparte aluatul in 8-10 parti egale din care formezi apoi bile. Trece bilele prin faina sau ulei. Roteste bilele in palma in asa fel incat sa obtii niste betisoare rotunde.  Formeaza cate un opt din fiecare betisor.

Pasul 4: Pune sfintii la copt

Tapeteaza o tava cu ulei sau cu o hartie de copt unsa cu ulei. Aseaza sfintii in tava si lasa-i la copt 45-50 de minute.

Pasul 5: Pregateste siropul

Pune intr-un ibric 200ml de apa, 5 linguri de zahar si putina  esenta de rom. Fierbe amestecul pana cand se ingroasa putin.

Pasul 6: Insiropeaza sfintii

Scoate sfintii din cuptor si foloseste o pensula pentru a-i acoperi cu sirop.

Pasul 7: Miere si miez de nuca

Dupa ce s-au racit, unge sfintii cu miere si pudreaza miezul de nuca macinat. Daca mierea este prea groasa si iti este greu sa o intinzi pozi sa pui mierea cand sfintii sunt inca putin calduti sau poti sa o subtiezi prin incalzire in baie de aburi. Pofta buna!

 

 

 

Comenteaza articolul

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

HTML tags are not allowed.