Dulceata de pepene rosu

Print Friendly and PDF

Daca tot am vorbit despre dulceata de pepene galben, nu se poate sa nu prezentam si dulceata de pepene rosu. Este o dulceata “economica” avand in vedere faptul ca se face din coji de pepene deci investitia propriu-zisa include doar zaharul, gazul si timpul:). Este usor de facut pentru ca nu se lipeste de oala si nu necesita prezenta non-stop langa ea si foarte gustoasa. Am incercat-o pentru prima data anul trecut si anul acesta este pe lista scurta de “must have” alaturi de dulceata de nuci si de gutui, desi posibil sa fie detronata de cea de pepene galben:) care s-a mancat deja pe jumatate. Iata cum se face:

Ai nevoie de:

  • 1kg de coji de pepene
  • 1kg de zahar
  • 1 lamaie mare
  • 2l apa
  • esenta de vanilie
  • 200ml otet

Pasul 1: Pepenele

Pentru a putea face aceasta dulceata ai nevoie de o coaja de pepene mai groasa, prin urmare daca ai de gand sa folosesti coaja pentru dulceata cumpara un pepene mare si din acela pijamalat sau cu dungi, care au coaja mai groasa. Noi am cumparat unul de 8kg, reteta este scrisa insa pentru 1kg pentru a fi mai usor modificata dupa cantitatile disponibile.

Pasul 2: Tratamentul de intarire a cojii

Dupa ce ai mancat pepenele si ai strans cojile de la felii intr-un vas, curaja-le de coaja verde subtire. La dulceata vei folosi doar partea alba si un strat foarte subtire de parte rosie (miez), de 2-3mm care face bucatile sa arate mai frumos. Taie partea alba cubulete cu latura  de aproximativ 1cm.

Pune intr-o oala 1 litru si jumatate de apa si 200ml de otet, de 6 sau 9 grade (ai grija sa nu pui dintr-o sticla in care l-ai mai diluat cu apa). Cand apa a inceput sa clocoteasca adauga bucatile de pepene si lasa-le la fiert 1ora – 1 ora si jumatate pana cand incep sa capete un aspect sticlos. Aceasta etapa are rolul de a intari bucatile de pepene astfel incat acestea sa se pastreze intregi si gustoase in dulceata.

Pasul 3: Scurgerea

Dupa ce au fiert bine, pune bucatile de coaja intr-o strecuratoare, clateste-le foarte bine cu apa rece si lasa-le la scurs 2-3 ore. Preseaza-le putin pentru a te asigura ca s-a scurs bine apa, apoi cantareste-le.

Pasul 4: Dulceata

Pune intr-o oala incapatoare 1/2 litru de apa si zaharul. Cand amestecul a dat in clocot adauga bucatile de coaja de pepene si fierbe pana cand siropul incepe sa se lege. Inainte de a lua de pe aragaz adauga lamaia si esenta de vanilie.

Te sfatuim:

Ai grija sa nu fierbi dulceata prea mult pentru ca se inchide la culoare.

Comenteaza articolul

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

HTML tags are not allowed.