Cum sa faci un gratar reusit

Print Friendly and PDF

Daca e vara si e cald, e momentul potrivit pentru o mancare sanatoasa la gratar, in aer liber, cu familia si prietenii. O modalitate relaxanta de a pregati mancarea si de a petrece timp impreuna cu cei dragi, gratarul ofera in acelasi timp si posibilitatea de a scoate caldura gatitului afara din bucatarie. Iata cateva lucruri care te pot ajuta sa pregatesti un gratar delicios.

Preparatele:

Ce poti pune pe gratar? In afara de carne (de porc, de pui, de curcan, de peste, de porc, de vita, mici etc.) mai poti adauga si legume. Cartofii, dovleceii, ardeii, rosiile, ceapa, vinetele, ciupercile prajite pe gratar formeaza o garnitura delicioasa.

Pentru un gust deosebit carnea se pune la marinat in diverse amestecuri de arome suc de rosii, busuioc, oregano, miere, ceapa, usturoi, zeama de lamiae, iaurt, piper, chilli etc. Se lasa la marinat in functie de tipul de carne: jumatate de ora (pestele, fructele de mare), 1—2 ore (carnea de pui in functie de grosimea bucatilor) sau intre 4 si 24 de ore (carnea de porc, miel, vita si oaie in functie de marimea bucatilor si cat de tare este carnea).

Daca pui pe gratar si legume, pune feliile de vinete si dovlecel cu sare pentru 10 -15 minute pentru a mai lasa din apa, sterge apa de pe ele si da cu ulei pe ambele fete inainte de a le pune gratar. Rosiile se taie de obicei in jumatate, ceapa in jumatate sau sferturi (se foloseste si sub forma de rondele dar se lipeste mai usor de gratar), ciupercile le poti pune intregi sau taiate felii iar ardeii se taie in jumatate.

Ustensilele

Pentru a aprinde focul trebuie sa ai la indemana: carbune sau lemne, hartie, surcele, chibrituri sau bricheta, combustibili inodori. Pentru a curata gratarul daca ai mai fost folosit si are resturi arse pe el ai nevoie de o perie cu dinti de sarma cu care trebuie sa freci bine gratarul pana cad toate arsurile.

Tot pentru a curata gratarul si a-l unge inainte de a pune carnea, ai nevoie de o bucata de grasime. Un bol sau un ibric cu apa pe care o vei folosi pentru a stropi jarul daca se aprinde si arde carnea, pentru a te spala din cand in cand pe maini si pentru a stinge focul cand ai terminat.

Cleste cu maner lung, spatula pentru a intoarce carnea fara a te friga la mana. Boluri cu capac pentru a pune carnea si legumele o data prajite.

Pe gratar

Daca folosesti lemne, poti incepe sa pui carnea atunci cand a ramas doar jar, fara flacara. Pune carnea sau legumele pe gratar si lasa-le pana se rumenesc pe o parte, apoi intoarce pe partea cealalta. Ia-le de pe gratar cand sunt gata. Poti taia o bucatica din carne pentru a verifica daca interiorul este gata.

Evita sa le intorci cu furculita sau cutitul pentru ca pierzi din sucul lor propriu. Foloseste o spatula sau un cleste. Pune atat carnea cat su legumele in boluri cu capac pentru a se imbiba in sucul lor propriu si arome si pentru a fi ferite de muste.

Imagini:

www.photl.com

Surse de informatii:

http://bucataria-lumii.blogspot.ro
http://www.retetecalamama.ro
http://www.flu.ro
http://www.maibun.ro

Tag-uri: fripturi gratar
Trebuie sa citesti si
Comenteaza articolul

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

HTML tags are not allowed.