Asparagusul (sparanghel) in bucatarie

Print Friendly and PDF

SparanghelAburit, la gratar, prajit sau fiert, exista o multime de moduri de a te bucura de aroma proaspata de sparanghel. Este unul dintre cele mai apreciate legume ale primavareii.

Repere de nutritie

Sparanghelul este o sursa bogata de acid folic, care in doar o jumatate de ceasca (aproximativ 85 grame) contine circa 30%  din cantitatea necesara zilnica. Este o sursa buna de vitamina A pentru ochi sanatoasi si de vitamina K, care ajut la coagularea sangelui.
Sase betisoare de sparanghel contin aproximativ 20 de calorii si 1,5 grame de fibre.

Soiuri

Sparanghelul este disponibil in doua variante: verde si violet. Sparanghelul alb este de fapt acelasi soi cu cel verde, cu exceptia faptului ca este cultivat fara lumina soarelui, ceea ce inseamna ca nu a putut produce clorofila.

Care este sezonul sparanghelului?

Pentru ca sparanghelul creste foarte repede, este in primul rand o recolta de primavara, dar  poate creste si la temperaturi ridicate aproape pe tot parcursul anului.

Cum alegi asparagusul?

Selecteaza tulpini ferme si proaspete, cu capetele bine inchise. Pentru gatit, alege tulpinile cu un diametru uniform deoarece cu cat este mai mare tulpina cu atat sunt mai greu de curatat.

Cum se pastreaza asparagusul?

Un sfat ce trebuie tinut minte neaparat este sa nu speli sparanghelul inainte de depozitare. Acesta va ramane proaspat mai mult timp, daca il vei curata in momentul cand trebuie gatit.
Depoziteaza-l intr-un prosop de hartie, in pozitie verticala (cu tulpina in jos), intr-un recipient cu apa de 2 cm. Si acopera in final, cu o punga de plastic. Depozitat in mod corespunzator, asparagusul se mentine proaspat 3 sau 4 zile.

Cum pregatesti asparagusul?

Scoti capetele dure cu un cutit sau poti sa le rupi in mana. Pentru a elimina nisipul si murdaria, scufunda trunchiurile intr-un bol cu ​​apa calda si clateste-le bine. Cele mai multe tulpini nu au nevoie sa fie curatate, dar cele cu trunchiurile si coaja groasa pot fi o exceptie. Utilizeza un curatator de legume pentru a curata mai jos.

Cum sa gatesti asparangusul?

Fierbere: Lasa la fiert in apa sarata timp de 5-8 minute. Ai grija sa nu fie in exces. Tulpinile trebuie sa fie moi si savuroase.
Aburit: Pune asparagusul intr-o pozitie verticala in aburitor timp de 2-6 minute sau poti taia tulpinile pe diagonala in bucati de 6 cm si lasa in abur timp de 2-8 minute. Asparagusul poate fi, de asemenea, aburit cu ajutorul unui cazan dublu sau filtru: Pune manunchiurile in picioare inmuiate in apa clocotita si lasa la fiert timp de 5-8 minute.
Bucatele: Taiate asparagusul in diagonala in bucati de 5 cm si pune-l intr-o tigaie cu ulei de masline la foc mediu si amesteca in mod constant timp de 3-5 minute.
Prajit: Intinde asparagusul pe un loc uscat, pe o foaie de copt cu rama. Stropeste-i cu ulei de masline astfel incat sa fie acoperite uniform toate tulpinile. Apoi presara sare mare si pune-i intr-o tava la cuptorul incins  la 375 de grade timp de 5-8 minute.
Gratar: Pregateste tulpinile in acelasi mod ca si la prajire, transferand foaia de copt la gratar, pozitionandu-le perpendicular pe gratar si invartind la fiecare cateva minute. Sparanghelul este gata cand se rumeneste usor.
Microunde: Pune asparagusul intr-un vas de cuptor cu microunde, cu 1/4 ceasca de apa. Acopera si lasa la gatit timp de 5-7 minute, amestecand la fiecare 2 – 3 minute.

Comenteaza articolul

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

HTML tags are not allowed.