Cum scoti petele de cerneala/ pix/marker

Print Friendly and PDF

Petele de cerneala/pix

O pata de cerneala – cauzata de un marker permanent – este una din acele pete care ne pun la incercare  si care s-ar putea, din nefericire, sa nu dispara niciodata. Inainte de a incepe curatarea este recomandabil sa afli care este tipul de cerneala pe care vrei sa il indepartezi.

  • Pixul cu mina: Aceasta pata poate fi curatata cu multa persistenta. Incearca sa absorbi pata cu alcool metilic si cu un prosop alb, presand cu grija pana cand pata se transfera in prosopul alb. Poti incerca si cu fixativ sau lapte, dar trebuie sa ai multa rabdare.
  • Cerneala permanenta: Nu sunt prea mari sanse sa indepartezi genul asta de pete – dar poti incerca un produs chimic foarte puternic cum ar fi acetona, daca esti dispus/a sa risti sa fie afectat materialul. Alte produse care ar putea functiona sunt gelul antibacterian pentru maini sau chiar pasta de dinti (pentru suprafete mai dure mai mult decat pentru materiale textile). Dat fiind faptul ca markerele permanente sunt facute sa ramana asa, cel mult poti spera ca vei reusi sa deschizi putin la culoare pata.
  • Cerneala: Este folosita mai rar, dar cernelurile traditionale sunt bazate pe apa si pot fi indepartate daca sunt tratate imediat. Inmoaie materialul in apa rece si aplica clor cu un prosop alb pentru a scapa de pata. Ai grija, risti sa decolorezi si materialul.
  • Cerneala nepermanenta: Majoritatea obiectelor de scris pentru copii vor avea inscriptionat “iese prin spalare” si petele de la acest tip de carioci pot fi indepartate. Ca si in cazurile generale de pete, mai intai inmoaie in apa si decoloreaza pata. Si daca nu merge asa, incearca cu putin petrol.

Optiuni de indepartare a petelor de cerneala de pe materiale textile


Mai intai, trebuie sa determini tipul de cerneala care ti-a patat tesatura (vezi mai sus) si sa abordezi cea mai potrivita metoda pentru materialul patat.

  • Pentru petele de stilou de pe cele mai multe materiale, incearca sa decolorezi cu un disc de bumbac inmuiat in spirt sau petrol. Regula este sa nu folosesti solutii cu alcool pe material raiat si, in general, pe materialele ce contin acetat sau triacetat.
  • De asemenea poti incerca sa inmoi pata intr-un amestec de jumatate de cana cu apa calda cu o mana de detergent si cateva picaturi de amoniac sau poti folosi o solutie bio de indepartare a petelor.
  • Dupa clatirea cu amoniac sub apa, ai putea incerca o solutie diluata de clor (10 parti apa la o parte de inalbitor) pe materialele albe. Nu va functiona la haine colorate, desi ai putea incerca asta, daca consideri ca o haina decolorata poate fi mai buna decat una patata.
 Photo credit: marianovsky / Foter.com / CC BY-NC-ND
Comenteaza articolul

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

HTML tags are not allowed.