Principiile de baza in cresterea cameliilor

Print Friendly and PDF

C084-plantare-crestere-si-intretinere-camelii

Pentru ca, in functie de varietate, infloresc in timpul lunilor de toamna si de iarna, florile cameliilor sunt bijuteriile gradinilor infrigurate.  Frunzele lor, mereu verzi si lucioase, ofera un plus de eleganta si structura gradinilor pe timp de iarna.

Culorile florilor de camelii variaza de la albul pur la roz si rosu, in degradeuri din cele mai interesante. Desi exista o mare varietate de specii, majoritatea gradinarilor sunt familiarizati cu C. sasanqua, care infloreste toamna si C. Japonica, care isi deschide florile iarna tarziu. Daca le combini pe acestea doua in gradina ta, vei avea cateva luni de culoare atunci cand putine sunt inflorite.

Desi au o reputatie destul de controversata in ceea ce priveste ingrijirea, cameliile sunt destul de usor de crescut odata ce te-ai familiarizat cu cateva principii de baza.

Plantare

Conditiile ideale de crestere a cameliilor sunt asemanatoare cu cele ale azaleelor astfel incat, daca incepi un proiect mai complex, le poti combina foarte bine in designul gradinii. Cameliile au nevoie in mod special de un pamant afanat, bine irigat si acid (6.5 pH) care sa fie moale fara insa a ramane umed.  Pentru ca radacinile cameliilor au nevoie de mult oxigen, se vor dezvolta destul de aproape de suprafata si nu este recomandat sa cultivi alte plante  pe langa radacinile lor.

Alege pentru plantare un loc in semi-umbra. Cameliile pot fi plantate sub pini si sub copaci inalti, masivi, dar care nu au un sistem agresiv de radacini. Poti crea umbra artificiala prin folosirea unui acoperis sau a unui material intins, daca florile sunt expuse la  soare prea puternic.

Pentru ca este vulnerabila la putregai, este important sa te asiguri ca bulbul nu este afectat de prea multa umezeala si temperaturi scazute. Daca nu ai la dispozitie decat sol cleios, imbunatateste cu ingrasaminte cat mai mult din zona de cultivare (nu doar gaura de plantare).  Daca pui ingrasamant doar in zona de plantare, acest lucru poate duce la acumularea de apa si moartea plantei. Dupa plantare, pune un strat subtire de frunze si paie deasupra si fii atenta la cantitatea de apa de care are nevoie pana se prinde.

Fertilizare

Un alt factor important pe care ar trebui sa il iei in considerare este fertilizarea adecvata. Cameliile nu se hranesc foarte mult si nu reactioneaza bine la fertilizarea exagerata. Perioada lor de inflorire coincide cu perioada in care hiberneaza, prin urmare nu trebuie tratate cu ingrasamant in aceasta perioada.  Semintele de bumbac si emulsia de peste sunt fertilizatori naturali foarte buni pentru camelii. Aceste plante au nevoie de cel mult trei fertilizari in perioada 1 aprilie si 1 septembrie.

Taiere si curatare

Taierea si curatarea cameliilor ajuta la controlarea marimii si formei si asigurarea unor crengi puternice care sa sustina greutatea bobocilor. Ca in cazul majoritatii plantelor, cea mai buna perioda de curatare este dupa inflorire.  Cameliile vor avea flori mai mari si mai frumoase daca le cureti din muguri astfel: la inceputul perioadei de inmugurire, indeparteaza mugurii adiacenti bobocului principal. Plantele vor avea astfel flori mai bogate.

Datorita longevitatii acestor fumoase plante, decizia de a le incadra in gradina ta iti va aduce multa multumire in zilele reci de toamna cand te vei bucura de florile lor.

Comenteaza articolul

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

HTML tags are not allowed.