Prima data la ginecolog

Print Friendly and PDF

Prima data la ginecolog

Daca ai o fiica ajunsa la varsta adolescentei probabil te intrebi cand e cazul sa mearga pentru prima data la ginecolog. Controlul ginecologic este o parte importanta pentru sanatatea personala a fiecarei femei. De regula in cadrul unui astfel de control se evalueaza marimea si forma uterului si a ovarelor, se face un test Papa Nicolau pentru a identifica semnele timpurii a cancerului ovarian si se verifica simptomele de boli cu transmitere sexuala.

Femeile tinere si adolescentele ar trebui sa mearga la un control ginecologic atunci cand implinesc 18 ani sau atunci cand sunt pentru prima data active sexual (daca asta se intampla inainte de varsta de 18 ani).

Examinarea ar putea fi necesara si inainte de 18 ani daca sunt cauze de ingrijorare precum dureri abdominale, perioade menstruale dureroase sau neregulate, sau secretii vaginale. Chiar daca o femeie nu si-a inceput inca viata sexuala, poate face un astfel de control.

Intreaga examinare dureaza doar cateva minute. De obicei se prefera ca doctorul sa fie femeie pentru ca experienta sa fie mai putin stanjenitoare. Daca doctorul este barbat, este indica o prezenta feminina in incapere pentru a face pacienta sa se simta mai confortabil. Aceasta persoana poate fi un parinte, o prietena sau o alta persoana din biroul doctorului precum o asistenta.

Este important ca prima experienta cu medicul ginecolog sa nu fie traumatizanta, motiv pentru care alegerea medicului trebuie facuta cu foarte mare grija. De obicei se merge pe baza de recomandare, la un medic despre care se poate afla anterior cat este de priceput si cum se comporta cu pacientii.

In afara de controalele propriu-zise, medicul ginecolog este si o persoana de specialitate care poate raspunde foarte clar la intrebari despre sex si contraceptie.

Controalele ginecologice regulate reprezinta o rutina sanatoasa ce trebuie incurajata inca de la primul control, pentru o viata sexuala cat mai sanatoasa si pentru prevenirea din timp a oricaror afectiuni.

Comenteaza articolul

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

HTML tags are not allowed.