Cina in familie – zambete si relaxare

Print Friendly and PDF

Cina in familie - Zambete si relaxare

Pentru multe familii cina impreuna nu este un lucru usor de realizat. Programe diferite de lucru, stil de viata diferit, obisnuinta ca fiecare sa manance cand are ocazia si considera de cuviinta. Toate acestea fac ca o cina in familie sa fie un eveniment deosebit. Asa cum alte familii cineaza impreuna in fiecare seara, pentru ca asa sunt obisnuiti si pentru ca apreciaza acel timp petrecut impreuna. Indiferent daca cina in familie se intampla ocazional sau in fiecare zi, este important sa fie un moment placut si relaxant si nu ocazia perfecta pentru a descarca nervi, frustrari si nemultumiri.

Da mai incet volumul

Nimic nu reduce nivelul de stres mai usor decat un volumul redus in mediul inconjurator. In plus, un mediu inconjurator intr-o tonalitate joasa te ajuta sa te concentrezi mai mult asupra a ceea ce mananci, marimea portiei si senzatia de saturatie. Asta inseamna fara telefoane, fara televizor, si nici un radio dat tare in fundal. Si inseamna sa nu raspunzi la telefon in timp ce mananci.

Ce ar trebui sa fie in fundal atunci? Muzica linistita, incantatoare are un efect antistres garantat si permite membrilor familiei sa se auda unul pe altul in timp ce isi povestesc evenimentele zilei.

Controleaza conversatia

Prea des vedem cina cu partenerul sau familia drept o oportunitate de a ne plange. Asta poate fi adevarat in special pentru parinti, care pot transforma cina intr-o ora de disciplina, adeseori din cauza faptului ca este singurul moment al zilei cand beneficiaza de atentia copilului. Pentru a evita asta stabileste cateva reguli de baza pentru conversatiile din timpul cinei.

  • Fii pozitiv si amana comentariile negative pentru alta data
  • Evita morala si cearta, si in loc, recompenseaza bunele maniere si bunul comportament cu comentarii pozitive.
  • Nu folosi mesele cu familia pentru a discuta despre lista “de facut”, problemele medicale, sau de ce iti urasti seful sau mama.
  • Transforma cina in familie intr-un timp in care va concentrate asupra lucrurilor pozitive care s-au intamplat in ziua sau saptamana respective.

Ia-ti un moment de respiro inainte de a intra in bucatarie

Masa poate arata grozav, muzica poate fi incantatoare, mancarea poate mirosi nemaipomenit, dar daca bucatarul este nervos sau agitat, si cei de la masa vor fi la fel. Cand ajungi acasa, ia-ti cateva momente pentru tine inainte sa te duci in bucatarie, pentru a te linisti. Inspira adanc, si chiar daca ai 30 de secunde sau 30 de minute, incearca sa lasi ce s-a intamplat pana atunci in urma si acorda-ti sansa sa te relaxezi inainte de a incerca sa-i relaxezi pe ceilalti. Daca esti linistita si relaxata, vei reusi sa termini cina mult mai usor si mai repede.

Fii realista

Chiar daca ar fi grozav sa poti face ca fiecare masa sa fie un adapost pe timp de furtuna, realistic, exista zile in care asta pur si simplu nu se va intampla. Mesele in familie nu trebuie sa aiba loc in fiecare seara si nici nu au nevoie de planificari lungi.

Totusi, pentru unele familii e dificil sa se adune chiar si la cina impreuna. Daca este si cazul tau, programeaza-le in calendar sau stabileste o zi, doua, trei pe saptamana in care mancati impreuna seara. Si aminteste-ti ca cina nu este singura data cand puteti manca impreuna. Daca micul dejun este mai usor de planificat decat o cina, stabiliti sa mancati impreuna micul dejun de cateva ori pe saptamana.

In fiecare zi suntem bombardati cu zeci de probleme si situatii stresante, fiecare dintre noi. Este important ca macar la cina sa le lasam deoparte pentru a ne putea bucura de clipele cu familia.

 

 

Comenteaza articolul

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

HTML tags are not allowed.