Prezinta mancarea ca un bucatar profesionist

Print Friendly and PDF

Cum sa prezinti mancarea ca un bucatar profesionist

Daca iti place sa gatesti probabil esti familiarizata cu tehnicile de baza utilizate in pregatirea mancarurilor. Faci dulciuri si chiftelute,  quesadillas cu rosii si masline, si stii cum sa prajesti corect friptura.

O parte importanta din servirea unei mancari apetisante este prezentarea. Nu trebuie sa fii un bucatar profesionist pentru a invata bazele asezarii mancarii in farfurie pentru prezentarea intr-o forma atractiva. Nu te ingrijora, nu este vorba despre sculpturi din unt sau animalute din ridichi. Ai insa mai jos sapte moduri de a prezenta mancarea ca un profesionist.

Aseaza tacamurile corect

Mesele de zi cu zi pot fi pregatite fara prea multa ceremonie daca esti in criza de timp sau pur si simplu preferi sa nu adopti prea multe reguli. Dar daca ai invitati la masa, prima regula este sa asezi tacamurile la locul potrivit. Este primul elemente care face diferenta dintre asezarea de zi cu zi a unei mese si o asezare profesionista.

Alege-ti farfuriile cu grija

Asigura-te ca farfuriile sunt suficient de mari pentru a lasa fiecare elemente sa iasa in evidenta, dar suficient de mica ca portia sa nu arate mica in raport cu ea.

Multi bucatari prefera farfurii albe , pentru ca mancarea sa iasa in evidenta vizual, dar poti incerca si alta culoare. Farfuriile cu model  pregnant pot distrage atentia de la mancare deci gandeste-te bine inainte de a le include.

Daca servesti ceva cald, pre-incalzeste farfuriile plasandu-le in cuptor (daca sunt rezistente) sau deasupra toaster-ului. Daca servesti mancare rece, raceste-ti farfuriile in frigider sau congelator.

Metoda ceasului

O metoda simpla de a aranja mancarea pe farfurie este sa asezi carbohidratatele (orez, paste, paine, etc) la “ora 11″, legumele la “ora 2″, si proteinele la “ora 6″. Asta de va ajuta de asemenea sa proportionezi corect elementele. Tine cont de faptul ca legumele ar trebui sa acopere jumatate din farfurie, carbohidratatele un sfert si proteinele un sfert.

Par verus impar

Lucrurile arata mai interesant in general cand sunt in set de numere impare, mai degraba decat numere pare. Deci daca servesti creveti sau ciuperci umplute, pune cinci in fiecare farfurie in loc de sase.

Joaca-te cu volumul

Este bine sa ai putina inaltime in farfurie, dar ai grija cum asezi straturile sau oaspetii tai nu vor sti cu ce sa inceapa. Daca ai un morman de cartofi pisati (inaltime medie) poate vei vrea sa inclini bucata de friptura de porc pe el ca sa stea pentru a sta sus (nivel inalt), cu un rand mic de mazare congelata in fata (inaltime mica). Sau pune deasupra orezului, feliute de pui la gratar. Tie cateva felii pe diagonala, si aseaza-le in evantai (inaltime medie) iar apoi pune niste sparanghel deasupra (inalt).

Culoare si textura

Chiar daca servesti doar supa de rosii si sandvisuri cu cascaval la gratar, un servetel verde poate face ca aceasta masa simpla sa arate special. Daca servesti un fel de peste, care are multa verdeata, vei vrea sa il combini cu ceva rosu (culoarea complementara) cum ar fi rosiile sau ardeii rosii. Peste alb si orez ar arata plictisitor in farfurie, deci asigura-te ca inviorezi mancarea.

Similar, combina textura. Daca ai facut o supa fina de legume, serveste-o cu baghete de morcovi sau salata (poate una inabusita cu verdeturi mici si delicioase in ea) deasupra bolului. Daca ai facut o friptura, pune-i deasupra ceva sfaramicios precum branza feta sau nuci.

Decoreaza corespunzator

Nu devia foarte mult de la reteta initiala. Orice garnitura de pe farfurie trebuie sa fie comestibila si imbunatateasca aromele felului principal. Somonul  la gratar ar putea fi servit cu o feliuta de lamaie, spre exemplu. Garniturile, precum fructele taiate langa ou prajit sunt de asemenea o metoda buna de a adauga culoare sau textura.

Asigura-te ca adaugi patrunjel la lista ta saptamanala de cumparaturi. Nu numai ca are un gust bun, dar este de asemenea o garnitura super pentru aproape orice fel de mancare.

Este foarte simplu sa transformi orice mancare intr-o experienta deosebita chiar si fara a fi bucatar profesionist. Trebuie doar sa cunosti acste reguli de baza si ii vei impresiona pe toti. Urmareste-ne in continuare pentru alte sfaturi si idei pentru mesele festive de sarbatori!

Comenteaza articolul

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

HTML tags are not allowed.