Vasul perfect pentru gatit rapid si savuros

Print Friendly and PDF

alegere-vase-de-gatit

Daca iti place sa gatesti, sa stai ore intregi in bucatarie ascultand muzica preferata si incercand retete noi, atunci sigur stii cati nervi iti poate face o oala sau o tigaie de proasta calitate. Vasele pentru gatit de calitate distribuie caldura in mod egal si uniform, dar daca ai nimerit unele de proasta calitate mancarea se va arde pentru ca acestea duc la aparitia de puncte fierbinti in contact cu aragazul.

Atunci cand alegi o oala, o cratita sau o tigaie, trebuie sa stii ca sunt doi factori importanti care afecteaza abilitatea acestora de a gati uniform:

Grosimea metalului - O tigaie din metal gros gateste mai uniform decat una din metal subtire. Si bineinteles, partea care trebuie sa aiba grosimea mai mare este fundul vasului de gatit care vine in direct contact cu focul.

Tipul de metal - Metalele diferite au conductivitate diferita (viteza cu care transfera sau disperseaza caldura). Cele mai utilizate materiale folosite in realizarea ustensilelor de gatit sunt aluminiul, cuprul, otelul inoxidabil, fonta, ceramica.

Aluminiul

Este folosit in majoritatea ustensilelor de alimentatie publica. Este un conductor bun, si greutatea sa scazuta face ca oalele si tigaile sa fie usor de manevrat. Pentru ca este un metal relativ usor, trebuie ferit de indoituri sau lovituri.

Evita folosirea vaselor de aluminiu la depozitare sau gatit prelungit pentru ca reactioneaza chimic cu multe mancaruri. De asemenea, are tendinta de a decolora mancarurile de culoare deschisa precum sosurile, mai ales daca sunt amestecate sau batute cu o lingura sau un tel de metal.

Tigaile facute din aluminiu anodizat au suprafete mai dure si mai rezistente decat cele din aluminiu normal. Desi acesta nu este, strict vorbind, un finisaj care nu se lipeste, este mai putin poros decat aluminiul netratat, asa ca mancarea nu tinde sa prinda de tigaie. De asemenea, este mai rezistent la acizi decat aluminiul normal, si nu va decolora mancarea. Dezavantajele sale sunt pretul mai ridicat si durabilitatea mai scazuta.

Cuprul

Cel mai bun conductor de caldura, a fost candva foarte folosit in producerea  ustensilelor de gatit. Totusi, este extrem de scump si necesita o gramada de ingrijiri. In plus, este greu. Astazi este deseori folosit pentru impresie, desi restaurantele pretentioase il folosesc si la gatit. Cuprul reactioneaza chimic cu multe mancaruri si poate crea componente otravitoare, prin urmare tigaile din cupru se realizeaza prin combinatia cu un alt metal precum tabla sau otelul inoxidabil.

Otelul inoxidabil

Este un conductor slab de caldura. Oalele si tigaile facute din el tind sa arda mancarea foarte usor deoarece caldura nu se disperseaza prin tigaie rapid si uniform. Otelul inoxidabil este ideal pentru depozitare pentru ca nu reactioneaza cu mancarea asa cum face aluminiul. Este de asemenea folosit la gatitul la temperaturi joase (oala cu aburi), unde arderea si punctele fierbinti nu sunt o problema.

Oalele si tigaile din otel inoxidabil sunt disponibile cu un strat gros de cupru sau aluminiu pe fund. Tigaile din aluminiu greu ar putea fi de asemenea combinate cu otel inoxidabil pe dinauntru, sau atat in exterior, cat si in interior. Aceasta caracteristica ofera avantaje otelului inoxidabil (duritate, durabilitate, nereactionarea cu acizii din mancare si nedecolorarea sosurilor) cu calitatile de conductivitate ale cuprului sau aluminiului. De obicei aceste tigai sunt scumpe.

Fonta  

Este un material preferat de multi bucatari datorita abilitatii sale de a distribui caldura uniform si de a mentine temperaturile ridicate pentru mai mult timp. Este folosita la tavi si la cratitile grele. Fonta se crapa usor daca este scapat pe jos. Rugineste repede daca nu este pastrata corespunzator la loc uscat.

Captuselile de plastic care nu se lipesc

Cunoscute dupa numele firme precum Teflon si Silverstone, ofera un finisaj alunecos, dar care necesita foarte multa atentie deoarece se zgarie usor. Evita folosirea lingurilor sau spatulor de metal si foloseste unelte din plastic, silicon sau lemn. Nu folosi materiale abrazive pentru a curata suprafata nelipicioasa. Aceste tigai sunt cel mai bine folosite pentru oua sau alte obiecte care daca se lipesc de tigaie sunt compromise.

Sticla si ceramica

Au un uz limitat in bucatariile comerciale pentru ca sunt casante. Sunt conductori slabi de caldura dar rezistente la coroziuni si acizii din mancare.

Este usor sa gatesti daca ai instrumentepe potrivite. Deci data viitoare cand mergi la cumparaturi usureaza-ti munca cumparand un vas de gatit potrivit nevoilor tale.

Sursa foto:
Patent and the Pantry / Foter.com / CC BY-NC-ND
Comenteaza articolul

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

HTML tags are not allowed.